-------------------------------------------- Perec (Borbás Marcsi) ===== HOZZÁVALÓK: -> A tésztához: 35 dkg finomliszt, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 3,5 dkg puha vaj, 1 dl langyos tej, 1 dl langyos viz, 1 tk. instant élesztő (vagy fél csomag). -> A sós mázhoz: 3 tk. só, 4 tk. liszt, kevés víz. ELKÉSZÍTÉS: Összekeverni, jól átgyúrni, míg fényes nem lesz. Tálba tesszük, megdagad 2-3x méretre. 5 részre osztani, 5 golyót formálni, 10 percet pihentetni. 5 rudat készíteni, 50 cm-esre, pihentetni. Vizet teszek fel forralni (1 cs. szódabikarbónával). Pereceket formálok. Főzöm oldalanként fél percig. A sós mázat összekeverem (só, liszt, víz). Sütés 15-17 percig. 1 perccel a vége előtt kiveszem, meglocsolom sós mázzal, visszateszem. -------------------------------------------- NÖVÉNYI tej ->Kókuszreszelékből: /Lidl, vagy Aldi/ 3-5x forró vizet hozzátenni, csipetnyi sót [+vaníliás cukrot, 1 kanál cukrot, fahéjat]. Turmixolni botmixerrel 2-5 percig, leszűrni teaszűrővel. Hűtőben 4-5 napig eláll. A maradt rostot zabkásába, süteménybe felhasználhatjuk. ->Mandulából: éjszakára forróvízbe áztatni, hámozni, TURMIX-olni 1:1 vízzel. ->Zabpehelyből: Jéghideg víz + száraz zabpehely (+cukor, vanília, fahéj), turmixolni max 40 mp-ig. Szűrni szűrőzacskón át csepegtetve nem nyomkodva, megtisztítani a szűrőt, + még egyszer leszűrni. A maradt rostot zabkásába, süteménybe felhasználhatjuk. -------------------------------------------- Csomócska (Ízörzők, Balatonkiliti) ========== HOZZÁVALÓK: 55 dkg liszt, 4 dl meleg víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál étolaj, 2 teáskanál só, fél dl tej. A sós töltelékhez: 6 dkg vaj, 2 dkg sajt, 4 gerezd fokhagyma, 6 szál medvehagyma, 1 teáskanál só. Az édes töltelékhez: 5 dkg vaj, 10 dkg (barna) cukor, egy csomag fahéj. ELKÉSZÍTÉS: A langyos vízbe beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, a sót, és az étolajat. A felfutott élesztős vízzel összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától, majd konyharuhával letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A sós ízűhöz a hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a sajtot, a hagymákat, és a sót. Összekeverjük. Az édeshez szintén felolvasztjuk a vajat, majd cukorral és fahéjjal összedolgozzuk. A megkelt tésztát elfelezzük. Az elsőt lisztezett deszkán kézzel vékony téglalap alakúra széthúzzuk. Ennek a felső felére rákenjük a sós töltelék nagy részét, két evőkanállal meghagyunk a tetejére. A tészta alsó felével befedjük a felsőt, és derelye vágóval két centis csíkokra felvágjuk az egészet. Kézzel csomókat kötünk belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy elkészítjük a tészta másik felét is, csak édes, fahéjas krémet kenünk a tésztára. A csomócskákat előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Még forrón az édes ízűeket tejjel, a sósat a maradék vajas töltelékkel átkenjük. -------------------------------------------- Csörögefánk (Receptözön, 2025.02) ============ HOZZÁVALÓK: • 20 dkg liszt • 3 tojássárgája • 1 evőkanál porcukor • 4 evőkanál rum • 3 evőkanál tejföl • só • egy citrom reszelt héja • késhegynyi szódabikarbóna • 3-4 dl olaj • vaníliás porcukor, a szóráshoz ELKÉSZÍTÉS: A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, félórát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval tetszőleges alakúra vágjuk. Bő forró olajban szép pirosra sütjük, majd vaníliás porcukorral gazdagon meghintjük. Ízlés szerint lekvárral is tálalhatjuk. -------------------------------------------- Kókuszos keksz (Receptözön, 2025.02) =============== HOZZÁVALÓK: 10 dkg kókuszreszelék 15 dkg liszt 10 dkg cukor 10 dkg vaj 1 tojás fél kávéskanál sütőpor ELKÉSZÍTÉS: Összekeverjük a vajat a cukorral, illetve a lisztbe vegyítjük a sütőport, és hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd a vajhoz adagoljuk, a tojással együtt. A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, és először a lisztbe mártott süti-pecséttel mintát készítünk belőle, végül pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 150 °C fokos előre melegített sütőben kb. 35 percet sütjük. -------------------------------------- Lecsó - üvegbe (FŐMENÜ, DUNA TV) =============== Paradicsom csumáját kivágjuk, hirtelen leforrázzuk, 1 perc hideg vízbe és meghámozzuk. Szeletekre vágjuk, leturmixoljuk. Fazékba öntjük, főzzük (sűrítjük) egy ideig, amíg piros lesz és sűrűbb. Közben a paprikát megmossuk, kimagozzuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a papadicsomléhez, sót teszünk bele ízlés szerint. Közben a sütőben kis lángon (90 fokon) megmelegítettük az üvegeket és a fedeleket. A lecsót roppanósra főzzük, nem készre. Közben forró vízben sterilizáltuk a merőkanalat, a tölcsért, a villát. Üvegekbe merjük a tölcsérrel. Villával segítjük, ha elakad a tölcséren. Szorosra zárjuk. Fejre állítjuk, fémtálcára. Sütőbe tesszük kislángon (90 fokon), 1 órára. Kikapcsoljuk a sütőt és benn hagyjuk másnapig. -------------------------------------- Csörögefánk kelt tésztából - MEZŐBERÉNY, Ízörzők =========================== Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 1 dl tej. A tálaláshoz rummal elkevert kajszibaracklekvár. Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba borítjuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a cukrot és a rumot. Beleöntjük a megkelt élesztős tejet, ezzel összeállítjuk a tésztát. Fél órát pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, derelyevágóval kb. hat centis csíkokra, majd téglalapokra vágjuk, közepüket ferdén bevágjuk, ezen az egyik sarkukat áthúzzuk. Nem túl forró, bő olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Tálalásnál porcukorral megszórhatjuk, rumos baracklekvárt kínálunk hozzá. -------------------------------------- Napraforgókalács - MEZŐBERÉNY, Ízörzők ================= Hozzávalók: (2 kalácshoz) 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál étolaj, 1,5 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő. A tetejére 1 tojás a kenéshez. Töltelék: sóval, borssal fűszerezett töpörtyűkrém. Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, szórunk bele egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, majd a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet dagasztunk hozzá, hogy kalács állagú tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd az étolajat is beledagasztjuk. Négy gombócot formázunk belőle. Ezeket letakarva legalább fél órát kelesztjük. Az első kalácshoz két bucit egymás után kerekre nyújtunk. Amikor az elsővel elkészültünk, nagy, sütőpapírral, vagy fóliával bélelt sütőtepsibe tesszük. Töpörtyűkrémmel átkenjük, majd ráhelyezzük a másik kerek lapot. Közepét egy nagyobb bögrével kijelöljük, majd átkenjük felvert tojással, és 16 cikkbe szétvágjuk. Ezeket kézzel kétszer megtekerjük. A tepsiben még hagyjuk kicsit kelni, közben elkészíthetjük a következő kalácsot is. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ugyanebből a tésztából más töltelékkel, vagy akár édes változatban is készíthetünk kalácsot. -------------------------------------- HAMIS HÁJAS (szilvalekváros) - TARD, Ízörzők ============ Hozzávalók: (3 sütőtepsihez) 1 kg liszt, 40 dkg sertészsír, 1 teáskanál só, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, csipetnyi sütőpor, egy üveg szilvalekvár, a forgatáshoz vaníliás porcukor. Elkészítés: Két deci langyos tejbe egy evőkanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba borítjuk, sóval, sütőporral, zsírral összemorzsoljuk. Beleborítjuk a felfutott élesztőt. A többi langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát. Jó alaposan átgyúrjuk. Amikor az edény faláról is levált a hájasunk, akkor még liszttel megszórjuk, és gombócot formázunk belőle. Gyúródeszkán is átforgatjuk, majd három hengert készítünk. A tésztákat kelesztés nélkül egyenként fél centi vastagra kisodorjuk. Közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök szélét kicsit meghúzzuk, közepükbe diónyi szilvalekvár halmokat helyezünk. Felhajtjuk, széleit összenyomjuk, úgy helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Itt húsz percig pihentetjük, közben a többi süteményt is betöltjük. Kétszáz fokra előmelegített sütőben húsz percig sütjük, majd még melegen, vaníliás cukorban megforgatjuk. Több napig eláll, nagyon finom, szapora aprósütemény. -------------------------------------- MÁKOS KŐTTES - TARD, Ízörzők ============ Hozzávalók: (2 rúd kőtteshez) 60 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 0,5 dl étolaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 30 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 nagyobb alma, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor. A kalács tetejére egy tojás. Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben a sót, a megmaradt cukrot elkeverjük. Eldörzsöljük benne a zsírt. Hozzáadjuk az olajat, a tojás sárgáját, majd a felfutott élesztővel, és a többi langyos tejjel kidagasztjuk. Akkor lesz puha, foszlós a kalács, ha a zsír mellé étolajat is adunk. Jó alaposan kidolgozzuk. Két cipóra elválasztjuk, liszttel megszórva újra átgyúrjuk, majd letakarva egy órát pihentetjük. Közben a töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük. A mákot a cukorral, reszelt citromhéjjal és az almával összekeverjük. Egy-két evőkanál forró tejet is adhatunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék. A megkelt tészta egyik felét lisztezett deszkán egy centi vastagra kisodorjuk. Felületét leolajozzuk, majd rápakoljuk a töltelék felét. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A második kalácsot ugyanígy elkészítjük. Fél órát még a tepsiben is kelesztjük, az oldalát villával megszurkáljuk, egy felvert tojással átkenjük, úgy tesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ott 25-30 perc alatt elkészül. Kicsit hűtjük, utána szebben lehet szeletelni. -------------------------------------- BOSZTÁNYOS PITÁN Hozzávalók: 1 kg bosztány (sütőtök) 15 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj 40 dkg kukoricaliszt, 7 dl aludttej, 1 dl tej 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál só. A tepsihez vaj, a tetejére porcukor. Elkészítés: A bosztányt megtisztítjuk, lereszeljük, lábasba tesszük, cukorral és fahéjjal összekeverve puhára pároljuk. Amennyiben szükséges, tehetünk alá cseppnyi vajat. Amikor elkészült félretesszük, és hagyjuk hűlni. A kukoricalisztet tálba borítjuk, ráöntjük az aludttejet, majd egy deci tejjel csomómentesre keverjük. Amikor már kis hólyagocskákat látunk a masszában, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót is. A tepsinket vastagon kikenjük vajjal, beleborítjuk a tésztát, és gazdagon megrakjuk párolt tökkel. Előmelegített sütőben egy óra alatt megsütjük. Amikor langyosra hűlt, porcukorral megszórhatjuk a tetejét, és kockákra vágva kínáljuk. Frissen a legfinomabb. -------------------------------------- CSODAKIFLI BORBÁS MARCSITÓL 2020.04.28. Borbás Marcsi receptje. Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt 4 tojássárgája 20 dkg vaj pici só 2 dl tejföl 10 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez Töltelék: 25 dkg dió 25 dkg porcukor 4 tojásfehérje Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tojások sárgáját. Végül a tejfölt is beletesszük, ezzel állítjuk be a tészta állagát. Ezután hagyjuk kb. 20 percig pihenni a tésztát, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egyesével kinyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, és feltekerjük, majd félretesszük. Miután mind a 6 darabot kinyújtottuk, megkentük, feltekertük, a rudakból körülbelül két ujjnyi vastag darabokat vágunk, melyeket felállítunk. Így nyújtjuk ki őket egyesével. Közben a tojásfehérjéket a porcukorral fényes habbá verjük, majd óvatosan a diót is beleforgatjuk. Ezzel töltjük meg a kinyújtott tésztácskákat, majd mindegyiket feltekerjük, hogy csinos kis kiflik legyenek belőlük. Egy vékonyan kivajazott tepsibe tesszük őket úgy, hogy a hajtások mindegyiknél alulra kerüljenek, így nem fognak szétnyílni sütéskor. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük a kifliket, majd hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk. -------------------------------------- VANÍLIÁS CSIGA Borbás Marcsi receptje Hozzávalók: A tésztához: • 2,5 dkg élesztő • 1 ek kristálycukor • 1-2 ek kefir vagy aludttej • 1 tojássárgája • 2,5 dl tej • kb. 50 dkg finomliszt • 6-7 cl olaj • 1 ek vaníliapaszta • 1 bio citrom héja A töltelékhez: • 10 dkg vaníliás porcukor • 5 dkg vaj • 1 citrom héja Elkészítés: Egy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojássárgájával simára keverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 dkg lisztet is. Az egészet összedolgozzuk, és 30 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos a massza, reszelünk hozzá citromhéjat, és ízesítjük vaníliával is. Belerakjuk a sót, és annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Dagasztás közben a kezünket folyamatosan olajozzuk, így kerül a zsiradék a tésztába. Ha már szép sima a tészta, akkor langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután egy jól meglisztezett deszkára borítjuk, és a tenyerünk segítségével óvatosan kissé megnyújtjuk. Ne használjunk nyújtófát, hogy már ne nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezután puha vajjal megpötyögtetjük, majd vaníliás cukorral megszórjuk. A töltelékbe is reszelhetünk egy kis citromhéjat. A tészta széleit ezután behajtjuk, majd a tésztát óvatosan feltekerjük, és hat egyenlő részre vágjuk. Ezeket a részeket egy kicsit még kinyújtjuk, és még egyszer feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük őket, és hagyjuk még egy kicsit kelni. 180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütjük a csigákat. Porcukorral megszórva tálaljuk. -------------------------------------- AZ IGAZI TÚRÓFÁNK Borbás Marcsi receptje Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 25 dkg tehéntúró • 3 tojás sárgája • 2 ek tejföl • 2 ek porcukor • 1 kk szódabikarbóna • olaj a sütéshez Elkészítés: A lisztet összekeverjük az elmorzsolt túróval, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit, a tejfölt, a porcukrot és a szódabikarbónát. Jól összegyúrjuk, és lisztezett nyújtódeszkán másfél centisre kinyújtjuk. Kiszaggatjuk a fánkokat, a közepét is kiszúrjuk egy kisebb pohárral. Nem túl forró olajban kisütjük a közepéből kivájt kis darabokkal együtt. Lekvárral vagy édes tejföllel kínáljuk. -------------------------------------- A kutya vemhességi ideje rövid, a megtermékenyítéstől számított 62-64 nap múlva jönnek világra a kutyakölykök. A vemhességi idő minden kutyánál azonos, a kutya fajtájától nem változik. A vemhesség jelei között a legárulkodóbb, ha csökken a kutya mozgásigénye és ingadozik az étvágya. Az anyakutyának a 40. naptól meg kell emelni a tápanyagbevitelét. Vemhesség végéig 20-50 %-kal növekedhet meg a kutya testsúlya a kiinduló tömeghez képest. A kutya ellés jelei: hirtelen nem érdekli az étel, testhőmérséklet csökkenés, nyugtalan viselkedés, hányás. Ha ezeket tapasztaljuk biztosak lehetünk benne, hogy a kölykök legkevesebb 48 órán belül világra jönnek. -------------------------------------- Kölesfasírt ======================= Hozzávalók 4 adaghoz 15 dkg köles (hántolt) 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3 ek zabpehelyliszt 3 darab tojás 1 tk só ízlés szerint bors 2 kk majoranna 2 ek étolaj Előkészítési idő: 20 perc Elkészítési idő: 30 perc Elkészítés: A kölest jól mossuk át, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró darabokra. Tegyük egy tálba a kölest, majd keverjük hozzá a tojást, a hagymát, az olajat, a zabpehelylisztet, majd fűszerezzük. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Formáljunk belőle gombócokat, kicsit lapogassuk le. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a fasírtokat. Fél óra alatt süssük meg. ------------------------------------------------------------------------- KÁPOSZTÁS POGÁCSA ======================= 2023. január 01. Borbás Marcsi receptje Hozzávalók: A töltelékhez: 1 fej káposzta 2 ek libazsír só bors A tésztához: 70 dkg liszt 10 dkg vaj 10 dkg tejföl 10 dkg libazsír 2,5 dkg élesztő 2 dl tej 1 kk kristálycukor 1 db tojás 1 tk só A díszítéshez: köménymag Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a tejföllel és a libazsírral. A tej felében egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és a maradék tejjel elkezdjük bedagasztani tésztát. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kis tejet. Ezután alaposan kidolgozzuk, majd kelesztőtálba rakjuk, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket. A káposztát lereszeljük, majd egy kis libazsíron aranybarnára ledinszteljük. Közben meg is sózzuk, és ízlés szerint borsot is adhatunk hozzá. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát meghintjük a dinsztelt káposztával, majd összehajtogatjuk. Először hosszában, majd keresztben hajtjuk. Ezután 15 percet pihentetjük hideg helyen, majd kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét rácsosra vagy csíkosra vagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket pedig megkenjük egy egész felvert tojással és megszórjuk köménymaggal. 180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük a pogácsákat. ------------------------------- Gurulós fánk (Kelebiai gurulós fánk) ==================================== A receptet először Borbás Marcsi A sűrűje 1. részében olvastam, de az interneten is fellelhető a recept néhány oldalon. (Egy.hu oldalon vagy ezen a Facebook oldalon, ahol kelebiai gurulós fánk néven szerepel). Ez a fánk nem igényel annyi gyakorlatot, mint mondjuk a szalagos fánk, ezért kezdőknek is ajánlom. Hozzávalók: - 40 dkg liszt (félfogós lisztet ajánl a recept, nekem tönkölylisztem van itthon, mindenbe azt használom), - 2 dl zsíros tej, - 2 tojássárgája, - 2,5 dkg élesztő, - fél dl szódavíz (nálunk általában nincs itthon, így én ettől most eltekintettem, helyette is tejet tettem bele, plusz egy nagyon kicsi szódabikarbónát), - 4 kiskanál cukor, - 4 kiskanál olvasztott vaj, - csipet só, - zsiradék a sütéshez, - porcukor, darált dió, fahéj a forgatáshoz. Elkészítés: 1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben a szokásos módon, majd a hozzávalókból tésztát dagasztunk. Nem kell megijedni, ez a tészta nem lesz olyan lágy, mint a szokásos fánktészta. (Nálam azért kicsit több folyadékot igényelt, mert tönkölylisztet használok.) 2. Letakarjuk egy konyharuhával és 10 percet pihentetjük. Nálam tovább pihent, mert közben a beignet fánkot készítettem. 3. Pihentetés után 4 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kerek szaggatóval kiszaggatjuk. A recept nem írja, mekkora legyen a szaggató, ezért a két legkisebb pogácsaszaggatóval próbálkoztam. Nekem a legkisebb, 3 cm átmérőjű szaggatóval jobban tetszett. Szebb, tényleg gömbölyű, gömb alakú, gurulós fánkok sültek ki. 4. Zsiradékot melegítünk. (Én mindig zsírban sütök mindent, nem használok olajat főzéshez.) Ha elég sok zsiradékban sütjük, maguktól fognak forogni a fánkok. Ha mégsem forogna, akkor forgassuk át, nehogy csak az egyik oldaluk süljön meg. Mint minden fánknál, itt is vigyázni kell, ne legyen túl forró a zsiradék (különben megég a tészta külseje, belül meg nyers marad), de ne is legyen alacsony hőfokú, mert akkor meg sok zsiradékot fog magába szívni. 5. Ha megsültek a fánkok, szűrőkanállal kiszedjük és azonnal beleforgatjuk porcukorba, fahéjas porcukorba vagy darált diós porcukorba. -------------------------------------------------- MÁSIK VERZIÓ Recept Kelebiából. Borbás Marcsi ================================ Kelebia csak egy kőhajításnyi távolságra van a szülőfalumtól, Madarastól, mégis egy határ választja el tőle. Itt ismerkedtem meg Paskó Csaba atyával, a falu plébánosával, aki séfeket megszégyenítő ügyességgel és kreativitással mozog a konyhában. Csaba atya ráadásul a közösség motorja: a plébánia állandóan a hívek nevetésétől hangos. Egy alkalommal, mikor én is ott jártam, éppen nagy vigasság volt. Amíg az udvaron a kemencében pirultak a húsok, a konyhában egy helyi asszony, Irénke néni, gurulós fánkot sütött. Mivel addig nem ismertem ezt a receptet, úgy gondoltam, ellesem a készítés fortélyait. Miközben pedig Irénkével beszélgetve, épp a hozzávalókat memorizáltam, a fánkocskák egymás után „gurultak le” a torkomon. Vigyázat! Nem lehet abbahagyni! Hozzávalók: 40 dkg félfogós liszt 2 dl zsíros tej 2 tojás sárgája fél cs. élesztő 1/2 dl szódavíz 4 kiskanál cukor 4 kiskanál olvasztott vaj csipet só Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk. (Nem kell megijedni, mert ez a tészta nem lesz olyan lágy, mint egy szokásos fánk tészta.) 10 percet pihentetjük, majd körülbelül 4 centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és nem túl forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük. Ha elég sok olajban sütjük, a golyócskák maguktól forognak a zsírban. Amikor már a fánkok minden oldala piros, egy szűrőkanállal szedjük ki, és azonnal forgassuk bele a porcukros darált dióba, vagy a fahéjas porcukorba. -------------------------------------------------- SZILVALEKVÁROS CSAVART FÁNK Borbás Marcsi receptje ================================================== Hozzávalók: 50 dkg liszt 6 dkg olvasztott vaj 5 dkg cukor 5 tojássárgája 5 dkg élesztő 3–3,5 dl zsíros tej csipet só 1 citrom héja 1 ek rum olaj vagy zsír a sütéshez kemény szilvalekvár a töltéshez Elkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy kanál cukrot is. Miután felfutott, hozzáadjuk az öt tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez. A maradék tejjel beállítjuk a tészta állagát. Figyeljünk, nehogy túl kemény legyen! Akkor jó a tészta, ha ragadós és lágy – csak így lesz levegős és puha a végeredmény. Közben ízesítjük a rummal és a citrom lereszelt héjával is. Ha már összeállt, beledagasztjuk a vajat is. Egészen addig gyúrjuk, amíg el nem kezd levegősödni a tészta. Ekkor egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk. Sodrófával óvatosan téglalap formára és vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tészta hosszabbik szélére teszünk egy sor szilvalekvárt. Ezután a tésztát gondosan visszahajtjuk, jól lenyomkodjuk, nehogy kisüljön belőle a lekvár, majd késsel levágjuk. Az így kapott csíkot 15 cm-es darabokra vágjuk, óvatosan megtekerjük, majd félbe hajtjuk, és a két szárát összefonjuk. Így kapjuk meg a különleges, fonott fánkformát. A folyamatot megismételjük, egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk. A fonatokat kicsit pihentetjük, majd közepesen forró olajban pirosra sütjük. Porcukorral tálaljuk. -------------------------------------------------- Mákos és túrós hajtóka (2022, Kukoricás ételek, Somogyvár, Sütemények, torták) ====================== Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál sertészsír, 2 tojás, 2 dl tejföl. Egy deci tejföl a tésztára. Mák töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál tej, citromhéj, 1 alma. Túró töltelék: 25 dkg túró, 13 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, kevés tejföl, citromhéj, 10 dkg magozott meggy. Tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál étolaj. A lisztbe beleszórjuk a szódaport, hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat, és tejföllel kigyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán is átforgatjuk. Kétfelé választjuk, ezeket fél centi vastagra kisodorjuk. A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, tojás sárgájával kikeverjük. A kisodort tésztát vékonyan átkenjük tejföllel, ráhalmozzuk a túrót, elkenjük rajta, majd citromhéjat reszelünk rá, és megszórjuk magozott meggyel. A hosszabb felét a közepe irányában háromszor meghajtjuk, ugyanígy a másik felét is hajtogatjuk. Középen elvágjuk, majd felszeleteljük. Olajjal kikent tepsibe helyezzük, étolajjal elkevert tojással átkenjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. A másik tésztát is kisodorjuk, tejföllel lekenjük. A mákot cukorral, vaníliás cukorral, kevés tejjel elkeverjük, és a tésztára kenjük. Ráreszeljük a megtisztított almát. A tetejére is pöttyözünk még tejfölt, citromhéjat reszelünk rá, a túróshoz hasonlóan hajtogatjuk, szeleteljük és sütjük. ------------------------------------- Csomócska (2015, Balatonkiliti, Édes tészták, Sós tészták) ========== Hozzávalók: 55 dkg liszt, 4 dl meleg víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál étolaj, 2 teáskanál só, fél dl tej. A sós töltelékhez: 6 dkg vaj, 2 dkg sajt, 4 gerezd fokhagyma, 6 szál medvehagyma, 1 teáskanál só. Az édes töltelékhez: 5 dkg vaj, 10 dkg (barna) cukor, egy csomag fahéj. A langyos vízbe beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, a sót, és az étolajat. A felfutott élesztős vízzel összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától, majd konyharuhával letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A sós ízűhöz a hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a sajtot, a hagymákat, és a sót. Összekeverjük. Az édeshez szintén felolvasztjuk a vajat, majd cukorral és fahéjjal összedolgozzuk. A megkelt tésztát elfelezzük. Az elsőt lisztezett deszkán kézzel vékony téglalap alakúra széthúzzuk. Ennek a felső felére rákenjük a sós töltelék nagy részét, két evőkanállal meghagyunk a tetejére. A tészta alsó felével befedjük a felsőt, és derelye vágóval két centis csíkokra felvágjuk az egészet. Kézzel csomókat kötünk belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy elkészítjük a tészta másik felét is, csak édes, fahéjas krémet kenünk a tésztára. A csomócskákat előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Még forrón az édes ízűeket tejjel, a sósat a maradék vajas töltelékkel átkenjük. ------------------------------------- Túrós-lekváros pite (2013, Édes tészták, Gávavencsellő) =================== Hozzávalók: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 csipetnyi só, 3 evőkanál olvasztott zsír, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, 4 tojás sárgája. A tepsi előkészítéséhez 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt. A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 20 dkg cukor. A tetejére: 3 dl kajszibarack lekvár, 4 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor. Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg megkel, egy nagyobb tálba beleborítjuk a lisztet, csipetnyi sót, két evőkanál cukrot, két evőkanál tejfölt, és a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, az olvasztott zsírt. Összekeverjük annyi langyos tejjel, hogy kicsit lazább kelt tészta alapunk legyen, olyan nokedli sűrűségű. Akkor lesz jó, amikor fakanállal már simára dagasztottuk, és kicsi hólyagok képződnek a pite tésztában. Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, és megszórunk liszttel. Beleborítjuk a masszát, és kelni hagyjuk legalább egy fél óráig. Amikor jó a tészta, akkor a túrót a tojásokkal és a cukorral összekeverjük, és a pite tetején szétszórjuk. Előmelegített sütőben félkészre sütjük. Közben a tojások fehérjét habbá verjük, majd a cukrot beleszórjuk, és azzal együtt keményre kidolgozzuk. Az elősütött tésztát vékonyan átkenjük kajszibarack lekvárral, és halmokban rátesszük a tojáshabot is. Visszatoljuk a sütőbe, és színesedésig sütjük. Amikor elkészült, célszerű egy kicsit hűteni, utána szépen szeletelhető. Kockákra vágva kínáljuk. ========================================= Kókuszgolyó klasszikus, rum nélkül ================================== Hozzávalók 25 dkg háztartási keksz (darálva) 15 dkg porcukor 10 dkg vaj 2 ek cukrozatlan kakaópor 1 dl tej 4 dkg kókuszreszelék Elkészítés A hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével alaposan összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle, amiket kókuszreszelékbe forgatunk. ------------------------------------- Egészséges kókuszgolyók ================================== Hozzávalók – 5-6 adaghoz: 300 g aprószemű zabpehely 4-5 csapott ek holland kakaópor 70 g kókuszreszelék 2 alma eritrit (vagy más cukorhelyettesítő, ízlés szerint) pár csepp rumaroma (elhagyható) Elkészítés: A zabpelyhet és a kakaóport keverd össze a reszelt, kipréselt almával. Ha túl tömény lett, adj hozzá egy pár csepp vizet, ha pedig túl ragadós, jöhet még bele egy kis zabpehely. Add hozzá az eritritet és a rumaromát (opcionálisan). Majd gyúrj belőle kis golyókat, és ezeket forgasd meg a kókuszreszelékben. Legalább egy órára tegyétek hűtőbe, de már rögtön az elkészítés után is nagyon finomak. ------------------------------------- Glutén- és tejmentes kókuszgolyó ================================== A hagyományosan darált háztartási kekszből készült csemegéhez darált mandulát és kókuszreszeléket használhatun. Hozzávalók: 15 dkg mandula 6-8 ek kókuszreszelék 2-3 ek eszpresszó kávé 1 ek rum 4 ek eritrit 3 ek kakaópor Elkészítés: A mandulát és a kókuszreszeléket daráld le, majd add hozzá a kakaóport és az eritritet. 2-3 evőkanál kávé és egy kevés rum segítségével készíts könnyen formázható masszát. Ezt követően 1/2- 1 órára rakd a hűtőbe! Formázz belőle golyókat, végül hempergesd meg őket kókuszreszelékben! Ezt is előre lekészítheted! ------------------------------------- Klasszikus almáspite - Borbás Marcsi szakácskönyve (13 perces video) ==================== Elhoztuk Önöknek a régi nagymamaféle sertészsírral készült pite receptjét. Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt 15 dkg zsír 1 cs. sütőpor 14 dkg porcukor 3 tojássárgája 2 ek. tejföl Töltelék: 2,5-3 kg alma 15 dkg cukor 1 kk. fahéj (1 kk. kardamom) reszelt citromhéj 1 ek. búzadara 1 tojás a kenéshez Az 50 dkg liszthez hozzáadtuk a 15 dkg zsírt, két evőkanál zsíros tejfölt és 3 tojássárgáját. Ezután jött a 14 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só és szép simára gyúrtuk. Amíg elkészítettük a töltetéket, a tésztát egy zacskóba rakva a hűtőbe helyeztük. Az almákat megpucoltuk és lereszeltük. Egy tipp, ha nem szeretnénk, hogy az almánk bebarnuljon, akkor egy kis citromlevet nyomjunk rá. 3 evőkanál cukorral elkeverjük a lereszelt almákat, majd kinyomkodva rakjuk rá a tésztára. Egy tepsit vagy piteformát kizsíroztunk és liszteztük. Beliszteztük a nyújtódeszkát, elosztottuk a tésztát, majd kinyújtottuk. Az aló tésztát beleraktuk a formába és egy kis grízt szórtunk rá. A kicsavart almatölteléket egy kis reszelt citromhéjával, fahéjjal és a maradék cukorral elkeverve betöltöttük. A másik rész nyújtott tésztát pedig a tetejére helyeztük és megkentük egy egész felvert tojással. 180 fokra előmelegített forró sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsütöttük. -------------------------------- Mákos-diós muffin ======================= Hozzávalók (12 darabhoz) 10 dkg darált mák 10 dkg darált dió 8 dkg kókuszreszelék 6-8 teáskanál nyírfacukor vagy gabonacukor 1 csipet só 1 marék mazsola beáztatva 3 db tojás 6-7 evőkanál tejföl 6-7 dkg olvasztott vaj pár evőkanál tej, szükség szerint Elkészítés A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, beletesszük a lecsöpögtetett mazsolát. A tojásokat villával felverjük, majd összedolgozzuk a tejföllel és az olvasztott vajjal. Ezután elkeverjük a tojásos elegyet a mákos keverékkel. Ha száraznak találjuk, lazíthatunk rajta néhány evőkanál tejjel. A muffinformákat sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk a formákban kihűlni, mielőtt kiszedjük. ________________________________________ Diós muffin =========== (A tésztába a dió mellé egy kis fahéjjal megszórt almát is rejthetsz, úgy még gazdagabb és finomabb lesz!) Hozzávalók: 25 dkg liszt 15 dkg durvára tört dió + 5 dkg a díszítéshez 12 dkg vaj 10 dkg cukor 3 tojás 1 csomag vaníliás cukor 1 kiskanál sütőpor Elkészítés menete: Mindenekelőtt vedd ki a vajat a hűtőből, és várd meg, amíg szobahőmérsékletű lesz, hogy könnyen tudj vele dolgozni. Mérd ki a hozzávalókat, a diót törd durvára, aztán kezdődhet a muffinkészítés. Ha a vaj már kissé megolvadt, keverd simára a cukorral, utána üsd hozzájuk a tojást, aztán add hozzájuk a lisztet is, a vaníliás cukor és a sütőpor társaságában, és mindezek után dolgozd hozzá a 15 dekányi törött diót. -----VÉGE--------------------------------------------------------------------